Αφιέρωμα στους Αμερικανούς Φιλέλληνες

Αφιέρωμα στους Αμερικανούς Φιλέλληνες

Από τον καθηγητή Δημοσθένη Τριανταφύλου

Οι πληροφορίες από το υπό έκδοση βιβλίο του κ. Τριανταφύλλου με τίτλο: «Η Συμμετοχή της Αμερικής στην Επανάσταση του1821: Αρχή των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και Αμερικανικού Φιλελληνισμού»
Στο πλαίσιο των πανηγυρικών εορτασμών μνήμης και τιμής από τα 200 έτη της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θεωρώ ηθικό μου καθήκον και τιμή να κάνω το μικρό αυτό αφιέρωμα ως φόρο τιμής στη μνήμη των Αμερικανών φιλελλήνων
Η Αμερικανική Διακήρυξη Ανεξαρτησίας και το Αμερικάνικο Δημοκρατικό Σύνταγμα επηρεάστηκαν από τις αρχαίες ελληνικές φιλοσοφικές ιδέες και ιδεώδη της ελευθερίας, δικαιοσύνης, πατριωτισμού και ανθρωπισμού! Συνεπώς, οι Αμερικανοί , ο λαός, οι μορφωμένοι ανέπτυξαν ενωρίς φιλελληνικό πνεύμα για την σκλαβωμένη τότε Ελλάδα. Όχι όμως και η κυβέρνηση!
Τον μεγαλύτερο ρόλο στην διαφώτιση και ανάπτυξη του Αμερικανικού φιλελληνικού πνεύματος έπαιξε ο Διδάσκαλος του Γένους, ο οραματιστής της ελευθερίας Αδαμάντιος Κοραής από το Παρίσι όπου διέμενε.
Ο Αδαμάντιοs Κοραής με την ομάδα τωνσυνεργατών του έστελνε συνεχώς μεταφρασμένα όλα τα έγγραφα που έπαιρνε από την Ελλάδα στην Αμερική σε συνεργασία με τον Λαφαγιετ, τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι Albert Gallatin και του Αμερικανού Πρόξενου D. B. Warden. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την ιστορική αλληλογραφία του Κοραή με τον πολιτικό ηγέτη της Αμερικής Θωμά Τζέφερσον (Thomas Jefferson).
Τα έγγραφα αυτά τα δημοσίευε ο Αμερικανός καθηγητής Ελληνικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Edward Everett και τα έστελνε επίσης σε όλους τους πολιτικούς και τον τύπο. Έτσι άρχισε η αφύπνιση του αμερικανικού λαού που άρχισε να ιδρύει επιτροπές εράνου για οικονομική βοήθεια της Ελληνικής Επανάστασης σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη και άλλες.
Για να διαβάσετε το αφιέρωμα, πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Pin It on Pinterest