Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΠΙΣΝ

Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΠΙΣΝ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Νισυρίων Αθηνών “ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ”, συγχαίρουν τον διακεκριμένο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Στάθη Καλύβα και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, για την επιλογή και τοποθέτησή του  στην θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και του εύχονται μια καλή και παραγωγική θητεία.

Ο Στάθης Ν. Καλύβας (7 Μαρτίου 1964) είναι Έλληνας πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2018.

Κατείχε από το 2003 μέχρι το 2017 την έδρα πολιτικών επιστημών «Arnold Wolfers» στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα «Τάξη, Σύγκρουση και Βία» (Order, Conflict, and Violence).  Είναι συνδημιουργός με τον Νίκο Μαραντζίδη ενός ρεύματος στην ιστοριογραφία που ονομάστηκε «Νέο Κύμα» και εστιάζει κυρίως στη μελέτη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

Πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Γέιλ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03).

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.

Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας “Η Καθημερινή” από το 2009. Άρθρα και παρεμβάσεις έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως στους New York Times, Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, The Atlantic.

Έχει διατελέσει μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, επίσημης δεξαμενής σκέψης της Νέας Δημοκρατίας

Το 2017 ανακοινώθηκε ότι διορίστηκε καθηγητής Διακυβέρνησης στην έδρα «Γκλάντστοουν» του κολλεγίου All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις, στην πολιτική βία και τους εμφύλιους πολέμους.

Το 2021 συμμετείχε σε επιτροπή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που είχε ως κύριο θέμα: «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030: Αρχές και Θέσεις».

Το βιβλίο του «Καταστροφές και θρίαμβοι» για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μεταφέρθηκε το 2022 στην τηλεόραση από τον Σκάι, με παρουσιαστή τον ίδιο.

Τον Δεκέμβριο 2023, ο καθηγητής Καλύβας μετά από τιμητική πρόσκληση ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”

Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία.

Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation.

Το 2008 εξελέγη μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest