Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Νισυρίων Αθηνών «ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ», συγχαίρουν τον συμπατριώτη και επίτιμο Πρόεδρό μας κ. Γιάννη Χαρτοφύλη για την βράβευσή του από τον Δήμο Αθηναίων για το έργο του «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίσυρο 4-6 Αυγούστου 2001». Η βράβευση έγινε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, για την απονομή των βραβείων Βασίλη Μοσκόβη 2019, 2020 και 2021, κατόπιν της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Αθηναίων, για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού), τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του, Βασίλη Μοσκόβη. Τον κ. Γιάννη Χαρτοφύλη προλόγισε και μίλησε για το βιβλίο ο κ. Γ. Οικονομίδης. Το βιβλίο «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίσυρο 4-6 Αυγούστου 2001» είναι έκδοση της Εταιρίας Νισυριακών Μελετών
Η βράβευση του του επίτιμου προέδρου μας, αποτελεί τιμή και για τον Σύλλογο αλλά και για τη Νίσυρο, την οποία επάξια εκπροσωπεί με το έργο και το μεράκι του. Υπερήφανοι, λοιπόν του ευχόμαστε έτη πολλά, γεμάτα υγεία, δημιουργία και συνέχεια στις αξιόλογες δράσεις.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη/ εργασία, που αφορά στην Ιστορία και στον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων και έχουν εκδοθεί τα τελευταία τρία έτη, οι οποίοι κρίθηκαν από την αρμόδια Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους Μηνά Αλ. Αλεξιάδη – Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., Ιωάννα Γεννηματά – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και Εμμανουήλ Περσελή – Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α.
Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντας τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.
Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.
Αξίζει να το επισκεφθεί κάθε Δωδεκανήσιος που βρίσκεται στην Αθήνα.