Η Δήμητρα- Σοφία Τσαμοπούλου γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1998 στον Νομό Αττικής. Η πρώτη της επαφή με τον αθλητισμό γίνεται σε μικρή ηλικία, με την Δήμητρα να δοκιμάζει διάφορα αθλήματα οπως καλαθοσφαίριση, πινκ- πονκ και ποδόσφαιρο. Στην ηλικία των 10 ετών αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κλασσικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άλμα εις ύψος, όπου και καταφέρνει να φέρει αρκετές διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Τον Οκτώβριο του 2014 αποφασίζει να κάνει μια αλλαγή στην αθλητική της καριέρα και να ασχοληθεί με το άθλημα της κωπηλασίας. Ξεκινά εντατικές προπονήσεις στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, υπο την καθοδήγηση των προπονητών και Ολυμπιονικών της κωπηλασίας, Βασίλη Πολύμερο και Χρύσα Μπισκιτζή.
2014
Τον Δεκέμβριο του 2014, συμμετάσχει στον πρώτο της αγώνα κλειστής κωπηλασίας, το Indoor Rowing Hellas, στα 1000μέτρα της κατηγορίας 15-16 ετών και στην σκυτάλη Γυναικών όπου και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο και την τέταρτη θέση αντίστοιχα.
2015
Τον Απρίλιο του 2015 λαμβάνει μέρος στο 81ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο.
Έχοντας κλείσει μόλις 8 μήνες στο άθλημα της κωπηλασίας καλείται για πρώτη φορά στην Ελληνική Εθνική ομάδα και συμμετάσχει στο πρώτο της Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Εκεί αγωνίζεται στο διπλό και στο τετραπλό σκιφ και μαζί με τις συναθλήτριες της ανεβαίνει δυο φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας δυο χρυσά μετάλλια.
Τον Δεκέμβριο του 2015 αγωνίζεται ξανά στο Indoor Rowing Hellas στο ατομικό των 1000ων μέτρων στην κατηγορία 17-18ετών όπου οχι μόνο καταφέρνει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο αλλά θέτει και ένα καινούριο πανελλήνιο ρεκόρ.
Στην ίδια διοργάνωση αγωνίζεται και στην σκυτάλη γυναικών όπου με τις συναθλήτριες της σπάνε και εκεί το Πανελλήνιο Ρεκόρ κατακτώντας άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.
Ακολουθούν αρκετά διασυλλογικά μετάλλια έως ότου έρχεται ξανά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Εκεί αγωνίζεται σε τρια διαφορετικά αγωνίσματα, στο σκιφ Νεανίδων (JW1x), στο σκιφ Γυναικών (W1x) και στο τετραπλό Γυναικών (W4x). Καταφέρνει λοιπόν να κατακτήσει και στα τρία αγωνίσματα απο ενα αργυρό μετάλλιο.
2016
Τον Αύγουστο του 2016 συμμετέχει με την Εθνική Ομάδα στο πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στο Ροττερνταμ της Ολλανδίας. Αγωνίζεται στο τετραπλό σκιφ νεανίδων με τις συναθλήτριές της κατακτούν την 5η θέση στον μεγάλο τελικό και την γενική κατάταξη.
Λίγες μέρες μετά αγωνίζεται ξανά στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στην Καστοριά. Καταφέρνει ξανά να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο διπλό και στο τετραπλό σκιφ Νεανίδων καθώς και ενα ασημένιο μετάλλιο στην οκτάκωπο Νεανίδων.
Τον Οκτώβριο του 2016 πηγαίνει στην Κύπρο για τους διεθνής εργομετρικούς αγώνες κλειστής κωπηλασίας, 5th Limassol Indoor Rowing Challenge 2016.
Άλλες δυο πρωτιές έρχονται για την Δήμητρα οπου κατακτά ξανά δυο χρυσά μετάλλια, στην σκυτάλη δυο ατόμων με την συναθλήτρια της Σοφία Ασουμανάκη και στην σκυτάλη Gym Challenge 4x με τις Σοφία Ασουμανάκη, Χρύσα Μπισκιτζή και Ελένη Ζαρουλέα. Η σεζόν κλείνει πολύ καλά αφού εκτός απο τις επιτυχίες της στον χώρο του αθλητισμού, καταφέρνει επίσης να μπεί στην Ιατρική Αθηνων.
2017
To 2017 η Δήμητρα απο Νεάνιδα περνά στην κατηγορία των Νέων Γυναικών. Τον Ιανουάριο αγωνίζεται στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διοργανώνεται επίσημα για πρώτη φορά από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία. Στον ατομικό αγώνα 2000μέτρων της κατηγορίας Γυναίκες 19-22ετών κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο, όπως και στην σκυτάλη γυναικών. Τον Μάρτιο λαμβάνει μέρος στο 12th Italian Sculling Challenge, εναν απο τους πιο απαιτητικούς διεθνείς αγώνες σκιφ της Ιταλίας, όπου και καταφέρνει να τερματίσει στην 4η θέση στην κατηγορία open των γυναικών, αφήνοντας πίσω μεγαθήρια- αθλήτριες της παγκόσμιας κωπηλασίας.
Την ίδια χρονιά στο 83ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατακτά δυο χρυσά μετάλλια στο διπλό σκιφ Γυναικών W2x και στο διπλό σκιφ Νέων Γυναικών BW2x. Αγωνίζεται επίσης για άλλη μια φορά στο τετραπλό Γυναικών W4x οπου κερδίζει ξανά το ασημένιο μετάλλιο με τις συναθλήτριες της.
Το καλοκαίρι, στην ηλικία των 19ετών, τρέχει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Πλοβντιβ της Βουλγαρίας με την συναθλήτρια της Αννέτα Κυρίδου, στο διπλό σκιφ. Παρότι ειναι οι πιο νέες στον τελικό, καταφέρνουν να βγούν 3ες, κατακτώντας έτσι το χάλκινο μετάλλιο και έναν ακόμα παγκόσμιο τίτλο. Λίγες μέρες μετά αγωνίζεται στο Πανευρωπαϊκό Νέων Γυναικών στην Κρούσβιτσα της Πολωνίας, με την Μαρία Κυρίδου, ξανά στο διπλό σκιφ και κατακτούν μαζί το ασημένιο μετάλλιο.
2019
Τον Ιανουάριο του 2019, αποδέχεται την ολική υποτροφία που της προσφέρει το University of Washington, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεκινά να φοιτεί στην Ιατρική σχολή στον τομέα της Νευροβιολογίας και παράλληλα να αγωνίζεται με τα χρώματα του πανεπιστημίου. Όντας επίκωπος στα δυο πιο σημαντικά κολλεγιακά πρωταθλήματα των Η.Π.Α., κερδίζει και τα δυο, θέτοντας και νεο Παναμερικό ρεκόρ στο αγώνισμα της τετρακώπου μετα πηδαλιούχου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο κατά 7 δευτερόλεπτα. Έτσι βοηθάει να κατακτήσει το University of Washington τον τίτλο του πρωταθλητή Αμερικής.
Επιστρέφει στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019 και προπονείται εντατικά με την εθνική ομάδα με στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών καθώς και την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του 2020. Ένα μήνα μετά έρχεται η κορυφαία στιγμή της καριέρας της. Στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών, κατακτά πανηγυρικά, με την συναθλήτρια της, το χρυσό μετάλλιο.
Η Δήμητρα Σοφία Τσαμοπούλου, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας, προπονείται σκληρά εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2020 στο Τόκυο, και αποτελούν τον βασικό της στόχο.