Συνέντευξη της Μάχης Καρανίκη, μίας εκ των κορυφαίων Ελληνίδων ξεναγών, στη δημοσιογράφο της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ” Μαργαρίτα Πουρνάρα.
«Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μεταφορικά σαν το καθιστικό του σπιτιού που λέγεται πατρίδα. Εχουμε μάθει να είναι γεμάτο με επισκέπτες και εμείς να μοιραζόμαστε ό,τι καλύτερο έχουμε: τον ήλιο, τη θάλασσα, το φαγητό, την Iστορία μας. Νομίζω ότι θα μας φανεί πρωτόγνωρο να έχουμε όλα τα θέρετρα αδειανά ή μισογεμάτα, γιατί κατά βάθος εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες έχουμε μάθει να είμαστε οικοδεσπότες. Τον έχουμε αναλάβει αυτόν τον ρόλο εδώ και δεκαετίες, συν τη μακραίωνη παράδοση της φιλοξενίας. Θα μας στοιχίσει οικονομικά, αλλά θα μας στοιχίσει και ψυχικά», μου λέει μία από τις καλύτερες και παλαιότερες ξεναγούς που διαθέτουμε, η Μάχη Καρανίκη.
Την έχω θαυμάσει πολλές φορές επί το έργον. Θυμάμαι τις δύο τελευταίες: είχε ξεναγήσει τους προσκεκλημένους του Athens Democracy Forum, το 2018, ενώ το 2019 συμπέσαμε σε ένα γκρουπ Αμερικανών λάτρεων της γαστρονομίας, για τους οποίους μαγείρεψε ο πατέρας Επιφάνιος και εκείνη μίλησε για την κουζίνα του Αγίου Ορους.
Η αμεσότητά της, η ζεστασιά της, οι καλοί της τρόποι, οι γνώσεις και ο επαγγελματισμός της είχαν ως αποτέλεσμα, στον αποχαιρετισμό, πολλοί ξένοι να την αγκαλιάσουν ή να τη φιλήσουν. «Είναι η καλύτερή μας ανταμοιβή, γιατί μέσα από αυτά που τους λέμε αγαπούν τη χώρα μας», τονίζει.
«Δεν είναι σπάνιο να αναπτύσσεις στενούς δεσμούς με ανθρώπους που γνωρίζεις στη δουλειά», προσθέτει. «Ομως σκέφτομαι πώς θα εργαστούμε φέτος – αν εργαστούμε καθόλου εμείς οι ξεναγοί. Αφενός δεν περιμένουμε να έρθουν μεγάλες ομάδες επισκεπτών, αφετέρου πώς θα ξαναμπούμε σε πούλμαν, έστω και λίγων θέσεων, πώς θα απολυμάνουμε τα μικρόφωνα, πώς θα κρατάμε τον κόσμο σε απόσταση δύο μέτρων, πώς θα τρώμε σε ταβέρνες ή θα μένουμε σε ξενοδοχεία; Αλλά ακόμα και μια ξενάγηση με χειρουργική μάσκα μοιάζει κάπως αλλόκοτη. Ολοι θα προσαρμοστούμε αγόγγυστα, βεβαίως, αλλά για εμάς θα είναι λίγο πιο δύσκολο».
Σε δυο-τρία χρόνια θα κλείσει 50 χρόνια στη δουλειά. Την Ελλάδα την ξέρει σαν την παλάμη της. Τη ρωτώ ποια μέρη θα μας πρότεινε να επισκεφθούμε το καλοκαίρι: «Ας πάμε σε τόπους που αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα εμείς οι Ελληνες και συνήθως είναι εκτός τουριστικών δρομολογίων. Θα πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη την Ηπειρο, με τις θαυμάσιες αρχαιολογικές τοποθεσίες της, που είναι πραγματικά μοναδικές. Η Θράκη είναι πανέμορφη, ιδιαίτερη, ενώ αν θέλει κανείς σώνει και καλά νησί, ας πεταχτεί στη Σαμοθράκη. Οι παραλίες του Γυθείου είναι εξαιρετικές. Η Πύλος έχει ένα καταπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο. Τα λέω όλα αυτά και παίρνω και εγώ μια βαθιά ανάσα. Τόσον καιρό μέσα στο σπίτι δεν έχω μείνει ποτέ στη ζωή μου…».
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ