Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ο «Γνωμαγόρας» έχει να παρουσιάσει δραστηριότητα μακροχρόνια και αξιόλογη και στον εκδοτικό τομέα.
Στα 1955 επί Προεδρίας του Αρμόδιου Γιαννίδη, εξέδωσε το περιοδικό «Νισυριακά Χρονικά», με πλούσια ύλη, που περιελάμβανε ειδησεογραφία, θέματα της επικαιρότητας, αναφορά σε πολιτιστικά θέματα, θέματα από τη Νισύρικη λαϊκή ποίηση, αναμνήσεις από τα παλιά κ.α. Η έκδοση συνεχίστηκε ως το 1961 και αποτέλεσε τον πρόδρομο της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, που σήμερα εκδίδει τον ετήσιο τόμο «ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ».
Η εκδοτική αυτή δραστηριότητα του Συλλόγου συνεχίστηκε με την διμηνιαία εφημερίδα «ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ ΝΕΑ», η οποία εκδόθηκε επί προεδρίας Γιάννη Λογοθέτη το 1977, με τη συνδρομή τού τότε Αντιπροέδρου του Συλλόγου Θεοχάρη Θεοχαρίδη. Η εφημερίδα αρχικά κυκλοφορούσε σποραδικά και σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα, ως το 1991, οπότε την ευθύνη σύνταξης και έκδοσής της ανέλαβε ο τότε Γεν. Γραμματέας και μετέπειτα Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Χαρτοφύλης.
Από τότε η εφημερίδα εκδίδεται ανελλιπώς ανά δίμηνο και κυκλοφορεί σε όλα σχεδόν τα ανά τον κόσμο Νισύρικα σπίτια, φέρνοντας στους ξενιτεμένους Νισυρίους χαιρετισμό και νέα από την πατρίδα. Η εφημερίδα κυκλοφορεί με πλούσια, ποικίλη και ανανεωμένη πάντα ύλη, που καλύπτει επίκαιρες ειδήσεις της Νισύρου, θέματα από τις δραστηριότητες των λοιπών Νισυριακών Συλλόγων, στοιχεία από την πολιτιστική παράδοση του νησιού, ανέκδοτα γεγονότα από τη νεότερη Ιστορία της Νισύρου, Νισύρικη ποίηση, υποστηρίζει ενέργειες επωφελείς για το νησί, ενώ υψώνει και φωνή διαμαρτυρίας για να καυτηριάσει και να καταδικάσει περιπτώσεις ολιγωρίας, παραλείψεων, καθυστερήσεων κ.λ.π. στην προώθηση ζωτικής σημασίας θεμάτων της Νισύρου.

Η εφημερίδα τυγχάνει θερμής υποδοχής εκ μέρους των αναγνωστών της, έχει δε αναδειχθεί σε ισχυρό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Νίσυρο και στα ξενιτεμένα παιδιά της.

Η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας αυτής προϋποθέτει την έγκαιρη καταβολή της απαραίτητης συνδρομής από την πλευρά των αναγνωστών της προκειμένου να καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες της έκδοσης.

Pin It on Pinterest